O nás/Meistä

Suomeksi alhaalla.

FinoFiilit je spolek studentů finštiny vedený při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Naším cílem je podporovat česko-finské vztahy, propagovat finskou kulturu v České republice a zvýšit provázanost jednotlivých ročníků finštiny na FF UK.

Chceme sdružovat lidi se zájmem o Finsko, zejména pak ty, kteří studují finštinu – ať už na univerzitě, v jazykové škole nebo sami doma. Za tímto účelem pořádáme pravidelná konverzační setkání (posezení v jedné z pražských kaváren, jejichž cílem je procvičit si finštinu v neformálním prostředí a kterých se účastní i rodilí mluvčí) nebo herní večery.

Širší veřejnosti jsou určeny články o finské kultuře, finštině a rady ohledně cestování podložené vlastními zkušenostmi, které jsou umístěné na tomto webu.

Pravidelně také slavíme finské svátky Juhannus a Vappu formou pikniku, u kterého si rádi zahrajeme finskou házecí hru mölkky.

Spolek nevede žádné členství a účast na akcích je určena všem, kdo mají chuť přijít. Nadcházející akce jsou zveřejňovány na našem Facebooku (https://www.facebook.com/FinoFiilit/), který se vyplatí sledovat, a na nástěnce finských studií (https://fin.ff.cuni.cz/cs/). V případě dotazů nás můžete kontaktovat e-mailem (finofiilit@gmail.com) nebo na Facebooku.

Spolek FinoFiilit funguje od roku 2015, kdy byl schválen Studentskou radou. Pojmenování spolku je složeno z české části Fino a finské části Fiilit (filové), referuje tak k naší lásce k Finsku a zároveň k propojování českého a finského prostředí. Dvě velká F pak odkazují k FF UK.

Zakládající členové: Bára Báštěcká, Monika Holubová, Petr Kujal, Ivona Mendelová, Eva Rýdza, Dominika Střížková, Eliška Turčanová, Zuzana Vorlíková

Čestnými členy spolku jsou lidé, kteří se výrazně zasloužili o rozvoj a propagaci finské kultury v České republice. Jsou jimi samozřejmě naši současní výborní pedagogové, jimž tímto děkujeme za motivaci, trpělivost a podporu: Mgr. Lenka Fárová, Ph.D., Mgr. Timo Laine, Mgr. Jan Dlask, Ph.D.

A další významné osobnosti akademického prostředí: Mgr. Anna Čermáková, Ph.D., Mgr. Michal Kovář, Ph.D., Doc. PhDr. Viola Parente-Čapková, prof. PhDr. Jan Čermák, CSc., PhDr. Markéta Hejkalová, Mgr. Michal Švec, Mgr. Barbora Skálová

V současné době aktivitu spolku vede Zuzana Vorlíková (správa webu, Facebooku, e-mailu a pořádání akcí) a Kateřina Jagošová (komunikace se současnými studenty).

Bývalá předsedkyně spolku, které patří mnohé zásluhy, je Dominika Střížková.

FinoFiilit on suomen kielen opiskelijoiden seura, joka on perustettu Kaarlen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa maaliskuussa 2015. Seuran tarkoitus on edistää Tšekin ja Suomen välisiä yhteyksiä ja tehdä suomalaista kulttuuria tunnetuksi Tšekissä.

FinoFiilit järjestää kaksi kertaa kuussa suomenkielisiä keskustelutapaamisia eli kielikahviloita. Tältä sivustolta tšekkiläiset saavat tietoja suomen kielestä ja kulttuurista sekä Suomeen matkustamisesta. Sivustolle tulee myös Tšekistä kertovia suomenkielisiä artikkeleita, joissa annamme vinkkejä siitä, mitä täällä kannattaa tehdä ja missä vierailla.

Jos oleskelet Prahassa, haluat tutustua meihin ja kuulla vaikka siitä, millaista on opiskella suomea vieraana kielenä, seuraa meidän tapahtumia ja tule mukaan tai ota yhteyttä sähköpostitse (finofiilit@gmail.com).

Tapahtumat tulee aina meidän Facebook- sivulle https://www.facebook.com/FinoFiilit/, jota siis kannattaa seurata.

Web Wordpress.com.

Nahoru ↑

Design a site like this with WordPress.com
Začít