Pori – přímořské město plné hudby

Pori (švédsky Björneborg) je město ležící na západním pobřeží Finska asi 250 km od Helsinek. Se svými 85 tisíci obyvatel je největším městem kraje Satakunta a 11. největším městem ve Finsku. Název Pori vznikl jako jakási zkomolenina slova „borg“, jež je částí švédského názvu.

Město založil finský vévoda Jan (později Jan III. Švédský) roku 1558 jako přístavní město, které mělo nahradit těžko přístupné přístavy ve středověkých městech Ulvila a Kokemäki. Stejně jako tato starší města leží i Pori na řece Kokemäenjoki, jen o několik kilometrů blíže k moři.

Od svého založení utrpělo město celkem 9 požárů. Vzhledem k tomu, že většina budov byla postavena ze dřeva, byly následky vždy ničivé a město bylo třeba vybudovat celé znovu. Jednou z mála budov, která tragickým požárům odolala, a tudíž ji můžeme obdivovat i dnes, je neoklasicistní radnice. Jejím architektem je Carl Ludvig Engel, kterému mimo jiné vděčíme i za návrh centra Helsinek. I tak ale v Pori najdeme spoustu zajímavých míst, na které byly i plameny krátké, a tak je můžeme obdivovat i dnes.

Za návštěvu nepochybně stojí oblíbené odpočinkové místo všech obyvatel města, kterým je park Kirjurinluoto. Ten se nachází na ostrově na řece Kokemäenjoki. Zde najdeme kromě procházejících se, běžících či jinak sportujících Finů například mini zoologickou zahradu, kde lze obdivovat všemožné druhy ptactva a další zvířata. Při hezkém počasí se stává příjemným útočištěm také písečná pláž, kde si kromě slunečních paprsků můžete užívat i pohled na kostel a radnici na jednom břehu řeky a na budovu univerzity na břehu druhém. Dalšími atrakcemi v Kirjurinluoto jsou například letní divadlo, hřiště na čím dál tím oblíbenější frisbee golf či dětské hřiště Pelle Harmanni, které bylo vyhodnoceno jako nejlepší dětské hřiště ve Finsku. (zdroj)

Jako ve většině finských měst, je i srdcem Pori náměstí zvané Kauppatori. Zde se pravidelně pořádají trhy s ovocem, rybami a dalšími pochoutkami. Okolí náměstí je potom plné příjemných kaváren, restaurací a barů.

V centru města se kromě již zmíněné radnice nachází budova Porin Teatteri, v níž před svým přesunutím do Helsinek sídlilo nejstarší finskojazyčné divadlo. Milovníky kultury a historie také určitě zaujme muzeum kraje Satakunta či místní galerie současného umění.

Kousek dále od centra (pěšky asi 15 až 20 minut) najdeme uprostřed hřbitova jediné finské mauzoleum „Juséliuksen mausoleumi“. Roku 1903 ho zde vybudoval zámožný Fritz Arthur Jusélius pro svou dceru Sigrid, která zemřela v 11 letech na tuberkulózu. Interiér mauzolea vymaloval samotný Akseli Gallen-Kallela. Původní fresky byly bohužel zničeny požárem roku 1931, takže dnes můžeme obdivovat pouze jejich kopie, které vytvořil umělcův syn Jorma Gallen-Kallela.

Pokud se v Pori zdržíte delší dobu, rozhodně stojí za to vydat se do míst zvaných Meri-Pori, ležících asi 20 km od centra města. Jak už název napovídá, rozkládá se tato oblast podél mořského břehu. Součástí Meri-Pori je mimo jiné Yyteri, největší písečná pláž ve Finsku, či ostrov Reposaari, kde jsou k vidění staré dřevěné domky z 19. a počátku 20. století, dřevěný kostel nebo také pevnost, vybudovaná za 2. světové války k ochraně přístavu proti bombardování ruskými letadly.

pláž Yyteri (zdroj obrázku)

Hlavně v letních měsících Pori navíc láká návštěvníky na různé kulturní akce. Nejvýznamnější z nich je hudební festival Pori Jazz, na který se sjíždějí nejen jazzoví umělci ze všech koutů světa i Finska. Letos je festival pořádán již po padesáté. Příjemné je, že si atmosféru festivalu vychutnáte, i když se vám zrovna nechce dávat kolem 70 Euro za vstupné. V době konání Pori Jazz se totiž na břehu řeky postaví takzvaná Jazzkatu plná barů a menších podií, kam má každý vstup zdarma. O trochu menším, ale i tak velmi oblíbeným, je rockový festival Porispere.

Pokud se rozhodnete do Pori vypravit, je asi nejlepším a jednoznačně nejlevnějším řešením využití Onnibusu (web). Ten sem pravidelně jezdí jak z Helsinek, tak i z Tampere a Turku a cena se pohybuje už od 1€. Dostat se tam však můžete také vlakem, či dokonce letadlem. Pori má totiž i své letiště.

Autor článku: Monika Holubová, foto: Zuzana Vorlíková

Napsat komentář

Web Wordpress.com.

Nahoru ↑

Design a site like this with WordPress.com
Začít